Личната екипировка на рибаря не бива да бъде подценявана

Без категория — By on 29.01.2021 8:49

Въдица, примамка, лодка, такъми – това са все значими атрибути на рибаря. Личната му екипировка обаче е не по-малко съществена, защото от облеклото зависи в голяма степен удобството по време на ловене и количеството на улова. Редно е то да бъде не само удобно, но и практично. Истинският рибар никога не тръгва към водоема облечен в най-обикновени ежедневни или спортни дрехи.

Защо е важно как ще бъде екипиран рибарят?

Не можем да отречем, че удобството на риболовното облекло е от голямо значение, защото, докато един размер и стил е идеален за някого, то за друг може да се окаже крайно неподходящо. Изборът на дрехите, с които ще лови риба е изцяло в ръцете на съответния риболовец, но не бива да забравяме, че от тях се иска да бъдат преди всичко практични.

Типичен пример е лошото време и най-вече дъждът, който бързо ще намокри дрехите на рибаря и ще го принуди да се прибере по-бързо от планираното – вероятно без никакъв улов. Облеклото за риболов е добре да бъде водоустойчиво или поне полу-водоустойчиво. Вторият вариант ще пази от слаб дъжд, но при по-силни валежи няма да се представи особено добре.

На второ място, задължително е дрехите да отговарят на изискванията за здравина – да имат добре затегнати шевове, които няма да се разпорят след неволна среща с клони, камъни и други елементи на ландшафта. Отварянето на шевовете при навеждане и движение е недопустимо. Дрехите трябва да са свободни, но не и твърде големи.

На трето място, както всяко друго специално облекло, облеклото на риболовеца е желателно да разполага с много джобове. Особено като се има предвид факта, че всеки запален спинингист винаги трябва да има по няколко примамки и блесни под ръка. Джобовете спестяват излишни движения, което често е нежелателно, когато се преследва много внимателен екземпляр.

Особено внимание е редно да се обърне едно важно свойство на личната екипировка – маскировката. Незапознатите ще се запитат: защо е нужно на риболовеца да се прикрива, след като практикува законен риболов? Отговорът е прост – той трябва да остане незабележим за рибата, а не за хората, защото големите риби са винаги с повишено внимание, и при най-малката причина за безпокойство могат да спрат да кълват.

При риболов на особено внимателни риби като лин, налим и др., камуфлажът е наистина необходим. Със специални камуфлажни ленти се покриват дори въдицата и други блестящи предмети. Тези ленти са част от асортимента на всеки уважаващ себе си магазин за риболовни принадлежности.

Камуфлажната униформа има за цел да скрие човека от рибата, но за целта маскировката трябва да се избере спрямо местообитанието на рибата – на пясъчния бряг, цветът на камуфлажния костюм също следва да е с жълтеникав оттенък; на блатистия водоем – да доминира яркозелена растителност; на скалисти места – сиви цветове и т.н.

Главата също е редно да бъде прикрита, затова производителите на риболовно оборудване изработват и специални маски, тип качулка. Нейната цел е не само да пази главата от студа и силния вятър, но и да помогне на главата да се слее с останалата част от тялото. По тази причина маски като DELPHIN Ninja се произвеждат в убити зеленикави цветове. Цветово те са съвместими с всички камуфлажни десени.

Източник: https://www.ribarcheto.bg/

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment