Язовир Доспат

Без категория — By on 24.08.2019 5:05

OLYMPUS DIGITAL CAMERAСигурно знаете, че Язовир Доспат е един от най-големите язовири в България. Освен това той е изключително красив и през четирите сезона.  Доспатсе намира в Родопите и е построен е на река Доспатска и е дълъг двадесет километра и широк три километра. Разположението му е в посока северозапад – югоизток. По североизточния му бряг минава живописен планински път между градовете Сърница и Доспат. Язовирът е разположен на 1 200 метра надморска височина, където въздухът е кристално чист и поради липсата на производства в региона. Това го прави един от най-високо разположени изкуствени язовири в България.

Язовирът е търсена риболовна дестинация от риболовците, които идват тук заради дивите шарани, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и др. Все още районът около язовира не е така населен и това прави красотата му уникална.

Освен за риболов, водите на язовир Доспат се използват за производство на електрическа енергия. Водноелектрическа каскада Доспат – Въча е най-големият хидроенергиен комплекс в България състоящ се от няколко ВЕЦ-а. Пускането на язовира в действие и завиряването му става през края на 60-те години. Към язовира в последствие са насочени води от Осинска река, благодарение на което в язовира годишно се вливат допълнително 10 милиона кубика вода. Това вдига капацитета на ВЕЦ-овете от каскадата Доспат-Въча с над 10 % на годишна база.

Язовир Доспат – туристическа дестинация

Наред със стопанското си значение, язовирът е и изключително подходяща база за развитие на планинския туризъм.  Популярен е спортният риболов и свързаните с него форми на туризъм – къмпингуване, каравани и др. Покрай брега на язовир Доспат има няколко частни и ведомствени бази за отдих, ваканционни къщички и вили. Край бреговете на водоема можете да лагерувате на палатка или с каравана. Така ще си подарите вълнуващи приключения край брега и огъня, с цялата магия на туристически регион „Западни Родопи“.

Потопете се в един различен свят и отседнете на брега на язовир Доспат! Ваканционен комплекс ИВА е на Ваше разположение 4 сезона в година, както и през официалните празници!

 

Източник: PRESATA

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment