Хлебни изделия и тяхното въздействие върху човешкото тяло

Здраве — By on 05.02.2021 14:45

Хлебни изделияХлебните изделия, в зависимост от състава и вида на брашното, имат различен ефект върху организма. Ето защо, когато избирате продукт в магазин за хляб, трябва ясно да знаете с каква цел е закупен продуктът, за да се ориентирате в слабите места на вашето здраве, включително състоянието на храносмилателната система.

Класическият закупен в магазина хляб е разделен на три категории: пшенично, ръжено или смесено (ръжено) брашно. Продават се и продукти от царевично, оризово и ечемичено брашно. Разнообразието от асортимент от хлебни продукти е поразително и се формира в резултат на вариации в състава, методите на печене и наличието на допълнителни добавки. Различните народи по света имат свои собствени традиции в приготвянето на хляб. Например, сред източните народи това са плоски торти, французите имат багет, а руснаците имат любимия на всички ръжен хляб.

Хлябните продукти не могат да бъдат напълно изключени от диетата, тъй като съдържат витамини от група В (тиамин, рибофлавин), Е (токоферол), РР (никотинова киселина), които са от съществено значение за човека, и макроелементи – калий, магнезий, фосфор, желязо . Черупките на зърната са обогатени с тези съединения, поради което хлябът, съдържащ такива компоненти, е полезен за здравето.

Сега магазинът за хляб, в зависимост от добавките в състава, предлага продукти, съдържащи пълнозърнести компоненти или трици, лук, подправки и източник на йод – водорасли (водорасли). Подобно желание на производителите да добавят полезни компоненти към хляба е свързано с голямото търсене на тези продукти поради масовото потребление.

Ако искате да отслабнете и да укрепите сърдечно-съдовата система, е полезно да ядете хляб, съдържащ пълнозърнести храни или трици, продукти с водорасли при заболявания на щитовидната жлеза. Препоръчително е за здрав човек, без никакви проблеми с метаболизма и храносмилането, да разнообрази употребата на хлебни изделия и да закупи всички видове хляб в магазина.

Някои хлебни изделия съдържат изкуствени добавки, консерванти, поради което е необходимо да се разгледа съставът. Най-полезни са пълнозърнести продукти или баластни остатъци от производството на брашно (трици), по-специално хляб “осем зърнени култури”. Някои марки, например, “Dovolstvo” предлагат куп опции за състава на хляба, по-специално с добавяне на ленено семе, маково семе, овесени ядки, растителни масла, лук, мед, което позволява, съсредоточавайки се върху човешкото здраве, за да изберете подходящия вариант на продукта.

В заключение си струва да прегледаме накратко някои от ограниченията и ползите от някои видове печени изделия. Гастроентеролозите не препоръчват използването на ръжен хляб за хора с язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Този хляб е по-малко калоричен от пшеничния хляб, той е по-обогатен с витамини и аминокиселини и насърчава премахването на вредните вещества от тялото, по-специално канцерогените. В допълнение към горните витамини, пшеничният хляб съдържа микроелементи кобалт, силиций. По-добре е да купите такъв хляб, ако е направен от грубо брашно.

В наши дни хлябът без дрожди, приготвен с хмелна закваска, придоби широка популярност. Този продукт има противовъзпалително и жлъчегонно действие. По-полезна е консумацията на леко застоял (1-2 дни) хляб, а не на пресен. Злоупотребата със захарни видове бял хляб, по-специално питката, може да доведе до висока кръвна захар.

В сладките рулца е вредна захарта, а не брашното. Комбинацията от бързо смилаеми въглехидрати с брашно може да доведе до наддаване на тегло. Най-добрият вариант е да купите брашни десерти с плодове. Те могат лесно да бъдат приготвени у дома, за това трябва да закупите субстрат от брашно в магазина и да поставите произволен набор от плодове или ядки, да добавите мед, всичко зависи от вашето въображение.

 

Източник: https://vsichki-recepti.com/%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%bb%d1%8f%d0%b1-%d0%be%d1%82-%d0%bd%d0%b0%d1%85%d1%83%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d1%88%d0%bd%d0%be/

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment