Хлебарки в къщата и в апартамента – топ важните неща, които трябва да знаем

Без категория — By on 18.11.2020 13:33

При първите признаци от поява на неканените гости с антени и крила, всички собственици на жилища започват да търсят начин да се отърват от тях – хлебарки в къщата и в апартамента.

По какви признаци обаче може да разберете, че вредителите са у дома? Защо се появиха у вас и каква е вредата от тях? Кой е най-добрият начин да се отървете от хлебарки в къщата: народни или химически средства? Дали не е по-добре да се обадите за контрол на вредителите и да поръчате пръскане за хлебарки? Предлагаме ви задълбочено да надникнете в темата и в този материал. Тук ще отговорим на всички важни въпроси относно избавянето от тези неприятни насекоми.

Как да разберете, че имате хлебарки у дома

Хлебарки – те явно не са от онези вредители, които могат да бъдат пренебрегнати. Те са големи, активни, ненаситни и често се срещат точно там, където има източници на храна и вода – в кухнята и в банята. Съществуват обаче и редица по-малко очевидни признаци, за това, че вашият дом е заразен. Такива са случаите, когато:

Намерили сте съединения с яйца по рафтове, шкафове, на тайни места като пространства зад уреди и мебели.

„Черни точки“ – изпражнения от насекоми, кожи (хитиново покритие, изхвърлено по време на линеене) започват да се появяват на рафтовете, в шкафовете, на тапетите.

В затворените шкафове се появи странна миризма.

Но най-важният знак е, разбира се, лична среща. Хлебарите са нощни вредители, така че максималният шанс да ги срещнете се пада на нощта. Ако влезете внезапно в кухнята или банята и включите светлината.

5 причини за появата на хлебарки в къщата

Никой не е имунизиран от появата на хлебарки в къщата, но определено трябва да знаете, какво прави къщата ви възможно най-привлекателна за тях:

Влажност – Тези вредители се нуждаят от постоянен източник на влага, така че ако вашите тръби в банята или в кухнята текат, това са идеални условия за живот.

Топло – дребните мустакатковци са много чувствителни към температурата – те не могат да оцелеят в студа. Затова са толкова привлечени от уютните жилищни помещения. Те са готови да се настанят във всички топли ъгли – до радиатори и всякакви нагреватели и оттам се впускат в търсене на храна.

Хранителни източници – Хлебарките не са толкова всеядни, както всички мислят. Те ще минат покрай мазна или развалена храна, но с удоволствие ще се насладят на сладките и лепкави храни от вашите кухненски рафтове.

Нанасянето им у дома – неканените гости обичат да се установяват там, където няма да бъдат намерени – във всякакви празни кухини, чекмеджета, в изоставени килери, на мръсни балкони (ако там е топло) или в килери, където хората рядко влизат. Ако почистването на къщата не е често явление у вас, тогава съществува риск тези места да бъдат избрани от хлебарки.

Хлебарки нямат уши и не долавят аромат, така те са принудени постоянно да се движат в търсене на храна и вода. Следователно, ако вредителите активно седят у съседите ви и те ги отровят, останките от колонията могат да се преместят във вашата къща и да се размножават в новите условия.

Каква вреда причиняват хлебарките

Хлебарите не само са ужасно отвратителни на външен вид, но и представляват реална заплаха за вас и вашето семейство. Помислете за основните проблеми, които наличието на тези вредители ще доведе до апартамент или къща.

Първо, това са алергии и заболявания на дихателната система. Често страдащите от алергии не знаят, на какво точно реагира тялото им, но факт остава факт: хлебарките провокират алергии и астма! По-точно не самите те, а техните изпражнения и изхвърлени хитинови кожи. Те се утаяват върху кухненските повърхности, разделят се на малки частици и могат да се вдишат с въздуха, което предизвиква алергия или астматичен пристъп.

Тези насекоми също замърсяват храната. Тези любители на масата могат да оставят своите мръсни отпечатъци и изпражнения точно, върху храната. Ако си представите, че може неволно да го изядете нещо такова по-късно, става не особено приятно, нали?

Те развалят домакинските уреди. Когато големите кухненски уреди се развалят в къщата, едва ли някой ще се сети за хлебарки, но те са способни на това. Най-идеалното място за тях в кухнята е съдомиялната машина. Влажно е, топло и в кухнята винаги има храна. Те могат да живеят в машини и уреди, повреждайки някои електронен модул. Възможно е след повреда и отваряне на устройството да оставя единствено да го изхвърлите.

Те развалят платове и документи. Ако знаете, че в къщата има хлебарки, не оставяйте важни неща и документи в кухнята. След като мине през тях, хлебарката може да остави мръсни петна, които да не могат да бъдат премахнати или почистени.

Те разпространяват бактерии и вируси. Учените са доказали, че различните видове хлебарки могат да доведат до инфекция със салмонелоза, хепатит и дори коремен тиф! Известни са случаи на човешка дизентерия, след контакт с тези вредители.

Хлебарките могат да хапят. Въпреки че е рядко, хлебарките могат да хапят ушите на човек докато спи и ако е неподвижен за дълго време. Има само няколко такива случая в целия свят и това се случва главно при бебета, които имат тънка и чувствителна кожа по ушите.

Източник: preventa.bg

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment