Удачен избор ли е колокацията?

Услуги — By on 09.01.2017 15:57

Въведение

 

Колокацията е хостинг опция за малки бизнеси, които искат характеристиките на голям IT отдел, но без неговите разходи. Много големи корпорации имат Интернет инфраструктура, позволяваща им да разположат свои собствени уеб сървъри, като също разполагат с екип от IT специалисти за управление и дизайн. Не всички физически лица и малки фирми могат да си го позволят такива разходи. Но има широка гама от възможности, от обикновен хостинг до стартиране на собствени уеб сървъри с посветена интернет връзка. Една такава възможност е колокацията.

 

Какво представлява?

 

Колокацията Ви позволява да разположите вашия сървър на чужда телекомуникационна стойка и да споделяте честотна лента. Това обикновено струва повече от стандартен уеб хостинг. След като притежавате сървър, може да го разположите при доставчика на колокация и да го инсталирате на стойката му. Съществува и възможност директно да наемете сървър. Компанията-доставчик осигурява IP, честотна лента и мощност на сървъра Ви. След като е създаден и работи, получавате достъп като на пр. уебсайт на доставчик на хостинг услуги. Различното е, че сте собственик на хардуера.

 

Предимства

 

Най-голямото предимство на колокацията е цената за честотна лента.

Клиентите имат собствени сървъри. Ако клиентът реши, че машината му е твърде бавна или не разполага с достатъчно памет, той може да я ъпгрейдва. Не е нужно да чака наш доставчик, за да извърши обновяването.

Клиентът притежава сървърния софтуер. Той не трябва да разчита на доставчика на хостинг услуги за инсталиране на софтуер или на други инструменти, той просто го прави сам. Ако реши да използва ASP, ColdFusion или ASP, той купува и инсталира софтуера.

Ако клиентът е в движение, сървърът може да работи през цялото време. Когато клиентите са домакини на собствените си домейни при това положение се налага да плащат за две линии за известно време, за да се придвижат домейните на новото място или да се справят с прекъсванията, докато сървърите са преместени на новото място.

 

Дали е добър избор?

 

Това е въпрос с труден отговор. Лицата, които управляват малки обекти за лична употреба или блогове вероятно не се нуждаят от нивото на услугите, предоставяни от колокацията и за тях по-добър избор е виртуален хостинг на частен сървър. Ако обаче, е необходимо сървърът да бъде посветен на клиента, колокацията често е в пъти по-добрата опция. Тя също е много добър вариант за малки предприятия, които искат да имат доста значително уеб присъствие, но не биха искали да се занимават с голям брой неща, като напр. мрежови връзки.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment