Теракота – какво трябва да знаем!

Ремонти — By on 10.07.2019 21:53

Теракота е италианска дума, която в превод означава изпечена земя. Днес теракота присъства във всеки дом под формата на тънки плочки, независимо дали е в банята, кухнята, коридора или друго помещение. За разлика от фаянсовите плочки, плочките от теракот са по-здрави и затова намират по-широко приложение. Заради своята здравина теракотните плочки освен по стените могат да се поставят и подове. Разнообразието при плочките от теракот е голямо. Те могат да бъдат едноцветни или шарени, релефни или гладки. Придават собствен стил на всяко помещение. Освен, че е здрав, друго предимство на теракота е фактът, че е екологичен материал.

Обикновено теракота се избира според цвета и формата му. Когато става въпрос за баня трябва да избираме теракотените плочки в зависимост от това дали тя е голяма или малка. Ако банята е малка плочките теракот трябва да бъдат със светли цветове и да имат вертикални шарки, тъй като тъмните цветове биха могли визуално да намалят размерите на банята. Когато банята е по-голяма можем да си позволим теракотени плочки с по-големи шарки и по-тъмни цветове. Най-добре е да се изберат два цвята, които да си подхождат. Съчетанието между теракотени плочки със светли и тъмни цветове придава наистина добър ефект. Поддръжката на теракотените плочки също е от значение. Обикновено тъмните гланцирани плочки и матираните плочки със светли цветове се почистват по-трудно.

Теракотените плочки са чудесни за подови настилки в кухнята, тъй като те са доста гъвкави и трайни. Друго предимство на теракотените плочки е, че те са лесни за почистване и устойчиви на топлина. Плочките теракот могат да бъдат използвани в кухнята и за облепяне на така наречения остров.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment