Сърдечно-съдова система – проблеми, здраве, суплементи

Здраве — By on 18.07.2022 7:14

Какво представлява сърдечно-съдовата система?

Сърдечно-съдовата система е сложно устроено пространство от ,,тръби” и ,,кухини”, които обезпечават снабдяването на тялото с жзинено необходими кислород, хранителни вещества, хормони, имунни фактори и др; осигурява постоянството на вътрешната среда; участва в алкално-киселинното равновесие, електролитния баланс на организма; заема ключова роля в очистването на тялото от отпадни продукти.

Сърдечно-съдовата система има сложни механизми на невро-ендокринна регулация. Една част от кръвта циркулира свободно в системата от тръбички и кухини, а друга ,,храни” резервните депа (черен дроб, далак). Състои се от малък и голям кръг на кръвообръщение, сърце. Сърцето осигурява ритмично-помпената функция на системата от тръбички, позволявайки достигане на кръвта до всички региони.

Тръбната система е представена от големи и малки кръвоносни съдчета, осигуряващи транспорта както на наситената с кислород артериална кръв, така и на бедната на него, и богата на отпадни продукти венозна кръв – аорта, артерии, артериоли, вени, венули, капиляри.

Имайки в предвид поддържането на ключови органи като сърце, мозък, бъбреци, бели дробове, черен дроб, осъзнаваме важността на сърдечно-съдовата система за правилното функциониране на организма.

Какви са основните неизправности по тази система от тръбички?

България се нарежда на едно от челните места по патологии на сърдечно-съдовата система. Тук се нареждат статистически и социално значимите усложнения като инсулти, инфаркти, различни прединфарктни състояния, като стенокардията, или т.нар. ,,гръдна жаба”, атероматозните наслагвания по стените на кръвоносните съдове, тромбози, емболи, флебити и тн. България е и сред едно от водещите места на завишени стойности на кръвното налягане – хипертонията, както и затлъстяването на населението.

Какви са основните рискови фактори и причини за патологии на ССС?

Най-застъпените ,,престъпления” спрямо нашата кръвна система са тютюнопушенето, прехранването с калорични, мазни храни, алкохолната консумация, прекалената употреба на кофеин и други стимулиращи напитки. Тук се включват и купища състояния на нелекувани общи заболявания като диабет, бъбречни патологии, феохромоцитом, белодробни хронични заболявания (бронхиектазии, бронхиална астма, хроничен бронхит, емфизем), ревматичните изменения, вследствие некачествено лекуване на УНГ инфекции и др.

Не е тайна, че тютюна и в частност никотина, стесняват кръвоносните съдове, което води до транзиторно завишаване на стойностите на артериалното налягане. Това е много опасно състояние, особено съчетано с плаки от атеросклероза по стените на съдовете, или допълнителен стресов момент, свиващ тръбичките в по-голяма степен. Прибавянето на кофеинови продукти усложнява процеса.

Системно, дълготрайно пушене и напреднала възраст правят артериите по-малко еластични, като това прави хипертонията трайно явление. Допълнително цигарения дим се смята патогномоничен за лезия на стените на съдовете и спомагане генерацията на атероматозните плаки по тях. Всичко казано до тук прави надписите по цигарените кутийки не просто поредно ,,късметче от кафето”.

Богатата на животински тлъстини храна, както и прекомерната консумация на сладкарски изделия и прости въглехидрати, неминуемо водят до завишаване на LDL холестероловите нива, а съчетано с един хормонален дисбаланс, положението наистина става страшно.

Лошият холестерол се смята основен разбойник по отношение натрупването на плаки по стените на кръвоносните съдове, както и евентуални тромбози и емболизации. ,,Вазо-плакията” се смята ключова за фатални усложнения като мозъчни инсулти и сърдечните и белодробни инфаркти.

Диабетът е известен с микро- и макроангиопатиите (увреждане на кръвоносните съдове). Хроничните белодробни заболявания предизвикват сърдечно-съдова недостатъчност, вследствие обременяване на сърцевата кухина – белодробно сърце. Ревматичните изменения, вследствие ангини на небните тонзили, засягат основно клапния апарат на сърцето с последваща недостатъчност в неговата функция.

Адекватна профилактика и мерки за здрава сърдечно-съдова система

Както факторите, предизвикващи проблеми, така и мерките трябва да бъдат комплексни и да обхващат няколко звена на профилактика.

Едно от първите места, естествено е прекратяване на вредните навици, увреждащи здравето ни; включване в режим ,,здравословен начин на живот”, праевилна диетика, спорт и разходки, почивка сред природата и тн.

Втори ред на действие трябва да е насочен към подпомагане функцията на кръвоносната система и сърцето – отбременяване в обемно отношение, вазодилатация при нужда, понижаване стойностите на лошия холестерол, повлияване общите заболявания.

Важна част заема суплементацията, явяваща се натуралния еквивалент на здравната профилактика. Тя е насочена към хората със забързан начин на живот, спортисти и тези, които нямат нужното време за правилно здравословно хранене.

Едни от най-полезните добавки в тази сфера биват Омега -3 мастните киселини, както и Омега-6 и Омега-9; коензим Q10; аргинин и неговите форми; л-карнитин; екстракт от чесън на прах; CLA; лутеин и ликопен; мечо грозде, гинкго билоба.

Омега-3 киселините било то от ленено семе или рибено масло, подобряват качествата на липидната обмяна, завишавайки стойностите на добрия HDL холестерол и борейки се с лошия LDL холестерол. При системна употреба в дълги периоди оказват и влияние върху артериалното налягане, като го понижават в известна степен.

Естествено, те притежават много други метаболитни функции, подобрявайки функциите на нервната система, обмяната, както и редуцирането на мастните наслагвания, не само по кръвоносните съдове, а и в по-общ аспект. Намират приложение при хиперлипидемии и атеросклероза.

Аргининът и мечото грозде имат важно свойство да намалят натоварването върху сърдечната ,,помпа”. Аргининът, снабдявайки с азотен оксид, води до разширяване на кръвоносните съдове и спадане на артериалното налягане, правейки го ценен помощник при различни степени на хипертония.

Мечото грозде, бивайки диуретик, подпомага намалянето на обема на телесните течности, както и на циркулиращата кръв – това е от голямо значение, за намаляне пренатоварването на сърцето. Приложение намира, както при хипертония, така и при сърдечно-съдова недостатъчност.

Силата на коензим Q10е при пациенти прекарали сърдечен инфаркт – редовният прием понижава вероятността за повторен инфаркт; допълнително този елемент подобрява показанията на кръвта, като понижава лошия холестерол и образуването на плаки, правейки го удачен за комбинация със статини. Дългия му редовен прием води до снижаване и на кръвното налягане.

Коензим Q10е отговорен за енергопродукцията и активитета, работата на миокарда (сърдечния мускул) и кислородния капацитет на организма. Интерес представлява и неговата мощна редуцирана форма – Убикинол.

Понижава стойностите на кръвната захар и наред със сърдечните ползи го прави идеален за приложение при общи метаболитни заболявания като диабет.

Високото кръвно налягане, в комбинация с малки кръвоносни съдове, атеросклероза и напредване на възрастта, правят задачата ,,кръвооросяване” на мозъка доста трудна. Не случайно там най-често се проявяват исхемични лезии с конкретна симптоматика, лоша памет, загуба на концентрация, както и по-големи исхемични инсулти.

Тук добро приложение намира суплементацията с вазоактивната, съдорзширяваща билка Гинкго Билоба. Това дръвче е изключително полезно за адекватното снабдяване на мозъка с кислород и хранителни вещества.

Полезни съвети

  • Редуцирайте килограмите, за да намалите функционалното натоварване и обременяване на сърцето
  • Спортувайте активно, за да понижите кръвното налягане и пулсовата си честота
  • При консумация на храна богата на мазнини, използвайте Хитозан
  • Чесън на прах понижава нивата на артериалното налягане, борейки се и с холестерола
  • Оптимизирайте хормоналния си баланс, помагайки на тялото да използва по-голямо количество холестерол
  • Сърдечните антиоксиданти ликопен и лутеин подпомагат срещу оксидативния стрес и свободните радикали
  • Употреба от пушачите на аргинин в дози около 3 г на ден, който да подобри кислородната консумация и функциите на сърдечно-съдовата система, както и борбата със свободните радикали, и токсини от тях
  • Упражнявайте кардио дейности като плуване и бягане, съчетано и с прием на л-карнитин, за подобряване кислородния капацитет и функциите на миокарда

Източник: https://fitholic.bg/

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment