Съвети за добър и пълноценен сън

Здраве — By on 10.07.2022 6:46

Как да подобрите качеството на съня си?

Едно от най-важните неща за човешкото здраве е добрият и качествен сън. В напрегнатото ежедневие, все по-често забравяме да обръщаме достатъчно внимание на съня, а това от своя страна води до сериозни проблеми със здравето. Има доста начини да подобрим съня си, а от там и своето здраве.

Няколко съвета, които значително ще ви помогнат

Не прекалявайте с кафето и други стимулиращи централната нервна система вещества, след 16:00 ч.

В никакъв случай не преяждайте вечер точно преди лягане.

Внимателно подбирайте храните, с които се храните вечер. Наблегнете на такива, които ще ви осигурят високи нива от аминокиселината триптофан. Пример за подходящ такъв продукт е изварата. Триптофанът се метаболизира до мелатонин и серотонин посредством витамин Б6.

Мелатонинът е главният хормон отговарящ за съня, а серотонина е невротрансмитер – отговорен за настроението. Точно за това е много важно внимателно да подберете вечерното си меню.

Ако все пак имате проблеми със заспиването, дори и ако спазвате гореспоменатите съвети, то може да възползвате от някои хранителни добавки, които да нормализират здравия ви сън. Винаги се придържайте към безвредните суплементи!

Примери за качествени хранителни добавки са:

Билкови екстракти (Валериан, Маточина, Лавандула и др.)

Аминокиселини (Триптофан, ГАБА, Аргинин, Аргинин и Орнитин, 5 хидрокситриптофан и др.)

Магнезий е добър релаксант. Вариант, който може да Ви бъде от голяма полза е „ZMA” – комбинация от цинк магнезий и витамин Б6. Комбинацията подпомага за добрия и дълбок сън, оптимизира нивата на растежния хормон, което от своя страна води до подмладяване и регенериране на тялото.

Съветваме да пробвате различни комбинации от тези хранителни добавки като разберете, коя точно ще даде желания резултат. Както добре знаете всеки един от вас е със строго определена биохимия и точно поради тази причина не може да се дадат универсални съвети на всеки. Независимо от това, съветите които ви дадохме, ще бъдат от полза на всеки, който по една или друга причина има проблеми със съня.

Не на последно място се уверете, че сте си подсигурили удобно легло и хубава възглавница. Съня е от изключителна важност за работоспособността на човек, доброто здраве и тонус. Не забравяйте това и се погрижете за това винаги да сте отпочинали, бодри и здрави!

Можете да намерите качествени хранителни добавки за по-добър сън в магазин shop.4fitness.bg

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment