Ремонт на покриви. Можем ли сами?

Ремонти — By on 06.12.2012 16:02

Ако покривът ви спешно се нуждае от ремонт, заради няколко прогнили дъски или отчупило се парче, примерно, то с поправянето може да се справите и без викането на майстори, специализиращи в ремонт на покриви. Нещата не са толкова трудни, въпросът е да се престрашите в началото, да извършите нужното планиране и рисърч, да се снабдите с необходимите най-основни инструменти и да извикате поне един приятел да ви наглежда и помага. Като наглеждането при самостоятелен ремонт на покриви може да бъде извършвано от членове на семейството: жена, деца и т.н. При наличието на партньор винаги ще има кой да ви се притече на помощ при евентуален инцидент, а също да ви се подмята шеговито реплики от сорта на: „ Скъпи, спомняш ли си как за малко да си изкълчиш врата, докато поправяше покрива миналата пролет?!”.

Но да се върнем на основните принципи заложени в „домашния” ремонт на покриви. Най-елементарният ремонт, който може да си позволи всеки е чрез нанасянето на така наречените катранени кръпки. Те се правят от парчета плат 10-тина сантиметра по-големи от размера на повредената покривна част, които са пропити с нагорещен катран. При солидна дупка първата кръпка се оставя да изсъхне за няколко часа, след втвърдяването и се поставя върху повредения участък, след което тя се покрива с допълнителни парчета напоени с катран плат. При множество малки пробойни или изгнили, но все още държащи се участъци първата кръпка се поставя веднага след напояването и с катран, след което през 30 минути се слагат 3 до 4 прогресивно увеличаващи размера си парчета. Този вид ремонт на покриви е лесен, а кръпките ще ви служат дълго време.

Както ви споменахме вече, малко е нужно, за да ремонтирате покрива си самостоятелно, като резултатите в голям процент от случаите ще бъдат задоволителни. Ако обаче търсите перфектен външен вид, 100%-това гаранция, че покривът ви няма да протече при първия дъжд и имате възможността да отделите малко пари за наемането на професионалисти, възползвайте се от тази възможност. Колко и лесен да е на пръв поглед даден ремонт, непредвидени трудности могат да се появят във всеки един момент.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment