Проблеми с климатика и как да ги предотвратите?

Ремонти — By on 13.02.2016 21:16

slide1Климатизацията на жилищни сгради, офиси, ресторанти, хотели и т.н. е все по-често срещан фактор. Много хора ги предпочитат, защото климатиците са от малкото уреди, които могат както да отопляват, така и да охлаждат различни по големина помещения.

Често срещано оплакване е, че климатика не работи добре при отопление. Причина за това могат да бъдат редица фактори, които ще разгледаме по-долу, както и начините за тяхното отстраняване.

В повечето от случаи проблема при отопление идва от самия климатик. Други често срещани причини са грешно изчислена мощност на климатика или на самия модел.

Когато говорим за конвенционалните климатици, наречени още „обикновени“ климатици, трябва да знаем, че те често не отопляват добре при много ниски външни температури. Това е така, защото тяхнтата система за размразяване е максимално опростена и в много случаи не успяват да се размразят изцяло. Друг техен недостатък може да бъде хладилната система, която ако не е проектирана добре, не е в състояние да отоплява ефективно. Тези климатици можем да разпознаем по прекалено ниската им пазарна цена.

Ако искаме да сведем до минимум проблемите с размразяването на външното тяло на климатика, най-добрия ни избор е инверторните модели. Благодарение на вградените датчици и напредналата електроника, процеса по размразяване е далеч по-прецизен и проблемите с него са сведени до минимум. Инверторната климатизация има опцията да променя оборотите на компресора, което позволява адекватното реагиране на уреда, в зависимост от температурата в и извън помещенията. Ако искате да обсъдите с професионалисти правилното изграждане на климатизация на вашето помещение, можете да го направите на www.markanpro.bg, или в друг подобен сайт.

Дори при монтирането на инверторен климатик има фактори, с които трябва да се съобразите. На първо място ще поставим правилно избраната мощност на климатика. Има значение дали помещението е 20 или 200 квадратни метра, както и неговата височина. Ако климатика не е достатъчно мощен, той няма да бъде способен да затопли цялата стая, дори да работи постоянно на пълни обороти. От друга страна, прекалено мощен климатик спрямо капацитетите на пространството, означава само разхищение на електрическа енергия.

На второ място по важност ще поставим избрания от Вас модел. Преди закупуването се уверете, че вашата климатизация ще е способна да отоплява и при много ниски външни температури. В противен случай ще ви се наложи да инвестирате в алтернативно отопление за най-студените месеци от годината.

На трето място по важност ще поставим и правилното монтиране на вътрешното тяло на климатика. Всъщност, ако това условие не е изпълнено, изпълнението на предходните две се обезсмисля до голяма степен. Идеята е, че климатика трябва да бъде поставен така, че да успява да използва целия обем въздух на помещението. Ако искате да научите повече по този въпрос, можете да се свържете със специалистите на Маркан ПРО. Ако Вие самите имате съмнения, че вашия климатик не е поставен по най-рационалния начин, направете всичко възможно, да поправите тази грешка по най-бързия начин.

Поставянето на климатизация може да бъде и лека задача, но само ако сте избрали добри специалисти в тази сфера. И тук има много тънкости на занаята, без които е невъзможно доброто отопление или охлаждане на вашия дом или офис.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment