Принципи на правилното хранене при заболявания на ставите

Здраве — By on 15.06.2022 10:42

Възрастта не е единствената причина за износване на ставите. Заседналият начин на живот влошава ситуацията. Ако човек се движи малко, полезните вещества не влизат в ставите в нужното количество. Резултатът е дегенеративно-дистрофични патологии на опорно-двигателния апарат. Хрущялната тъкан, която покрива ставите, става крехка, появява се болка, скованост на движенията, започват проблеми с ходенето.

Диетата за ставни заболявания трябва да бъде здравословна, балансирана и вкусна. Менюто трябва да бъде разработено, като се вземе предвид заболяването, засегнало хрущяла. Например, автоимунните заболявания изискват хипоалергенна диета. Ако сте с наднормено тегло, трябва да се съсредоточите върху отслабването.

Когато избирате диета при болки в ставите, лекарите препоръчват да се придържате към следните принципи:

  1. Диетата трябва да осигури на пациента необходимото количество енергия и хранителни вещества. Препоръчителната пропорция е 25 kcal на 1 kg тегло. Ако човек се нуждае от повишена консумация на енергия (след операция, нараняване), броят на калориите се увеличава с 1,5-2 пъти.
  2. Най-оптималната за тялото е диета, при която 14% са протеини, 30% са мазнини, а 56% са здравословни въглехидрати.
  3. Мазнините и въглехидратите не могат да бъдат пренебрегнати, но трябва да се консумират правилно.
  4. В диетата е необходимо да се включат витамини, минерали, диетични фибри. При заболяване, поради което тялото губи много полезни вещества, тази загуба трябва да бъде компенсирана. Например, ако калцият е в дефицит, трябва да ядете извара и кисело мляко.
  5. При съставянето на диета е необходимо да се вземе предвид скоростта на метаболизма, способността на тялото да усвоява храната.

За успешно храносмилане на храната, установете правилната диета за ставите. Лекарите препоръчват да се ядат пет малки хранения на ден. Твърде дългите паузи между храненията претоварват стомашно-чревния тракт, тъй като е необходимо да се усвоят много храни, консумирани наведнъж. Освен това гладният човек е нервен, което е лошо за работата на нервната система.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment