Покупка на акумулатор от онлайн магазин: Какво трябва да вземете предвид?

Актуално — By on 15.03.2023 9:32

Всеки собственик на автомобил рано или късно се изправя пред необходимостта от покупка на нов акумулатор, предвид факта, че средният живот на дори най-добрите продукти е 3 до 5 години. За онези, които за първи път трябва да решават подобна задача, възникват редица въпроси. Те касаят не само техническите параметри на устройството, но и мястото на покупка – от физически магазин или онлайн?

Ще опитаме да отговорим на най-съществените от тях в следващите редове.

Основни технически параметри на акумулаторите

Цената на един качествен акумулатор не е непосилна, но не е и толкова ниска, че покупката да се прави на принципа „Проба – Грешка”. За да закупите добър продукт, който е също и подходящ за личното ви возило, трябва да обърнете внимание на няколко основни параметъра, на които ще отделим специално внимание в настоящата статия.

Най-важният параметър е напрежението на акумулатора. То се измерва с мултицет или товарна вилка. Оптималната стойност е 12,6-12,9 V. Ако проверката показва стойност под 12V, то тази батерия няма да бъде подходяща. За да измерите напрежението, сондите на мултиметъра трябва да бъдат прикрепени към клемите на батерията, така че устройството да покаже какъв е нейният заряд.

За измерванията може да се използва също товарна вилка, като преди да проверите заряда, е необходимо да заредите батерията. Клемите се свързват към изводите, след което се подава напрежение. След около 5 секунди показанията могат да се отчетат и те трябва да бъдат поне 10-10,5 V.

Освен заряда на акумулатора, е важно да се провери и датата на производство на самия продукт, понеже максималният живот на акумулаторите е 2 години. Старата батерия няма да ви служи достатъчно дълго, особено ако не са спазени изискванията за съхранение и транспортиране.

Ако говорим за съвременните акумулатори, произведени по AGM технология, те могат да се съхраняват в склад дълго време без загуба на качество. Ако акумулаторът е твърде стар, препоръчваме да откажете покупката. Очевидно е, че при онлайн покупка на авто-акумулатор е невъзможно да извършите проверка на нито един параметър. Затова е важно да купувате само от проверени и надеждни търговци.

Гаранция на продукта – фактор, който ви дава спокойствие при покупки в Интернет

Когато купувате нов акумулатор, задължително трябва да ви бъде предоставена гаранция, която обикновено е 1-2 години. Случва се акумулаторът да даде дефект в гаранционния период, така че гаранцията ви дава право на замяна или безплатен ремонт. За подмяна на продукта е необходима гаранционна карта с печат на магазина и касова бележка.

Такава можете да изискате дори ако купувате от онлайн магазин, стига сайтът да оперира съобразно действащата нормативна уредба. Едно от сигурните места за пазаруване на авто аксесоари е онлайн магазин Тонекс 1. Там ще ви предложат отлични цени, коректно обслужване и професионална консултация относно избора на правилния продукт.

За да направите правилна покупка обаче е важно да сте наясно с техническите характеристики на вашия автомобил и спецификацията на предназначения за автомобила ви акумулатор (посочена в техническата документация на превозното средство). Според информацията в документа следва да изберете капацитета на батерията. Също така, данните могат да се видят на корпуса на старата батерия. В зависимост от бюджета, можете да изберете класа на продукта: икономичен, стандарт или премиум.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment