Основни причини, поради които ненужно се отказваме от фирмен заем

Без категория — By on 14.12.2021 12:19

krediti   Въпреки факта, че заемът е толкова разпространено средство  за получаване на пари, много от нас категорично отказват да вземат такъв. Нека разгледаме няколко причини, поради които предприемачите се отказват от заем.

Моята компания е твърде малка, за да получи заем

   Ако вашата компания има 20-30 хиляди лева месечни продажби и 4-5 хиляди печалба, вероятно е твърде малка, за да получите половин милион лева в заем – но наистина ли ви трябват толкова? Кредитните нужди на фирмите обикновено са пропорционални на мащаба на техните операции, така че малките фирми се нуждаят от малки заеми.

Трудно е обаче да се отрече, че за малките предприемачи кандидатстването за финансиране понякога може да бъде болезнен път. Проблемът обаче обикновено не е размерът на компанията, а по-скоро проблемите с показване на кредитоспособността.

Малките предприятия или едноличните търговци представляват много разнообразна група – трудно е да се оценят по единни критерии. Освен това те са хора, които живеят във вечна липса на време и поради това не са склонни към прекомерни формалности.

Това е една от причините предприемачите да се обърна към услугите  на банките, но те обикновено нямат време или дори възможност – да предоставят на банките информацията, от която се нуждаят, за да докажат своята кредитоспособност. И това често е истински проблем.

Тегленето на заем ще влоши репутацията на моята компания

  Това е доста често срещано безпокойство, но обосновано ли е? Заемът не трябва да бъде свързан с финансови капризи или да бъде последна инстанция във финансови затруднения. Това може да бъде – или дори би трябвало да бъде – инструмент за развитие на бизнеса.

Когато мислите за вашата фирмена репутация от гледна точка на кредита, не бива да бъдете стереотипни. Погледнете го по този начин: заемът в много отношения е същата сделка, която правите с вашите изпълнители. Ако изпълнявате задълженията си, имиджът ви се затвърждава. Ако закъснеете с доставката или стоките, които продавате, са с лошо качество, репутацията ви страда. Подобно е и при заема: забавянето на изплащането оказва негативно влияние върху възприятието на вашата компания.

Източник: vsichki-krediti.com

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment