Кредити по време на криза

Без категория — By on 04.03.2021 11:11

Терминът „кредит“ е добре познат на всички. При стабилна икономическа ситуация със заемите няма никакви проблеми. Но какво да правим по време на криза?

Има три основни области на кредитиране: ипотеки , заеми за автомобили  и потребителски заеми. Много експерти препоръчват да се въздържате от теглене на кредити при криза. Те потвърждават решението си с факта, че можете неочаквано да бъдете съкратени и да останете безработни  или работодателят ви да бави изплащането на заплатите. Всичко това ще се отрази негативно на вашите месечни плащания по заема , особено ако той се удържа от заплатата ви и получавате остатъка по карта. 

Също така, по време на криза, условията за кредитиране могат да претърпят промени и то не към по-добро. Ако сте теглили кредит и след това е настъпила икономическа криза, тогава трябва да започнете да планирате бюджета си няколко дни предварително.

Условия за отпускане на заеми по време на криза

Все пак, ако наистина се нуждаете от кредит и сте напълно уверени в способността си да го изплащате в срок, тогава можете да вземете такъв. Но вземете предвид, че по време на криза всички банки започват по-взискателно да проверяват кредитната история и други необходими данни на кредитополучателя, като по този начин намаляват броя на потенциалните клиенти, но увеличават собствената си увереност, че ще оцелеят в този труден момент.

Основните кризисни тенденции при банковото кредитиране са следните:

  • Повишаване на лихвените проценти
  • Засилване на изискванията за кредитополучателите

В сегашната среда основната цел на всички банки е да оцелеят при кризата. Големите, сериозни банки, които нямат проблеми с ликвидността, не намаляват обема на отпуснатите заеми. По-различна е ситуацията с по-слабо развитите банки. Такива банки не бива да допускат никакви грешки при криза. Поради това те намаляват обема на отпуснатите кредити, защото работят само с проверени клиенти. Също така, могат да се очакват повишени лихвени проценти, особено що се отнася до ипотечните кредити.

Източник: https://parite.bg/

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment