Контрабас и виолончело: как да ги различим?

Актуално — By on 10.09.2022 10:00

На пръв поглед изглежда, че виолончелото и контрабасът са неразличими: почти еднаква форма, същият брой струни. Това обаче са два независими инструмента, които се различават по дизайн, размер и техники на свирене.

Виолончело

Виолончелото е инструмент от категорията „струнни“. Използва се за соло свирене, виолончелото звучи като част от оркестър и в струнен квартет.

Звуков диапазон на виолончело: до голяма октава – ла четвърта октава. Поради тази причина нотите за този инструмент са записани в няколко ключа. Виолончелото звучи сочно, горният регистър е малко приглушен.

Принципът на свирене на виолончело е същият като на цигулка. Но поради факта, че виолончелото е с по-голям размер, е по-трудно да се свири на него. На виолончело се свири в седнало положение с лък.

Контрабас

Контрабасът също е от категорията „струнни“ и е най-големият представител на това „семейство“ (до два метра) и най-ниския по звук. Контрабасът се използва в симфоничен оркестър, в камерни ансамбли, в джаз, рокабили.

Контрабасът звучи в ми диапазона на контраоктавата – сол на първата октава. Има нисък, плътен звук, който го прави лесно разпознаваем. Контрабасът рядко се използва за соло свирене, въпреки че някои музиканти се специализират в сола на контрабас.

За контрабаса се използват техники на свирене, като на цигулка, но размерът му ограничава възможностите за свирене. Например, на него е трудно да се свири на гами и скокове, но пицикатото звучи интересно. На контрабас се свири изправен, с лък или пръсти.

Сравнение на контрабас и виолончело

  • виолончело и контрабас принадлежат към един и същи тип инструменти: струни за лък;
  • виолончелото е по-малко от контрабаса;
  • на виолончело се свири седнал, на контрабаса се свири прав;
  • контрабасът има по-нисък звук от виолончелото;
  • техниките на свирене на контрабас и виолончело са сходни.
  • на виолончело се свири само с лък, а на контрабас се свири както с лък, така и с пръсти

Ако искате да започнете да се учите как да свирите на някой от тези инструменти, изберете според личните си предпочитания, звука и стила на музиката, която харесвате. Консултирайте се с учител и чуйте как звучи всеки инструмент. Така ще разберете кой инструмент ви привлича. Също така изберете инструмент въз основа на стила на музиката, която планирате да свирите.

Източник: prosound.bg

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment