Как работят водните филтри и защо имате нужда от такъв?

Актуално — By on 20.04.2021 13:19

Решението по презумпция, когато се притеснявате за качеството или вкуса на чешмяна вода, е да купувате бутилирана вода. Проблемът е, че в повечето случаи няма научни доказателства, че бутилираната вода е по-добра.

Освен че е неудобна тя е и катастрофална за околната среда и 100-1000 пъти по-скъпа от чешмяната. Още по-лошото е, че не е по-здравословна или по-безопасна от чешмяната вода.

Въпреки безопасността на водата от чешмата, всички филтри за вода не са само за хипохондрици. Водата от чешмата може да има лош вкус заради хлор и минерално съдържание. Възможно е бактериите и други микроби да проникнат във водата. Ако вашите тръби са стари или корозирали, водата може да поеме утайката или металните стърготини, които след това ще попаднат във водопровода ви.

Водните филтри могат да осигурят по-добър вкус на чешмяна вода и са „последна линия на защита“ за тези, които искат водата им да е безопасна.

Как работят филтрите:

  • Активен въглен: Това е най-ефективният материал, наличен за водните филтри днес, премахвайки над 70 обикновени замърсители, като същевременно оставя здравословните минерали.
  • Обратна осмоза: Много ефективен за премахване на повечето замърсители, които активният въглен не може, но също така премахва всички здравословни минерали.
  • Йонен обмен: Много ефективен при премахване на твърдостта от чешмяната вода
  • Дестилация: Дестилацията е може би най-старият метод за пречистване на водата. Типично дестилираната вода има лош вкус.
  • Филтри за ултравиолетова светлина (UV): UV водните филтри ефективно премахват 99,9% от водните микроорганизми. Въпреки това, тe не отстраняват други често срещани замърсители, така че трябва да се комбинира с активен въглен.

Нефилтрираната вода преминава през филтъра благодарение на налягането си. В този момент се извършва филтрацията.

Микроскопски въглеродният блок е съвкупност от много малки „сферични“ частици. Всички замърсители се задържат на повърхността на тези частици. Всъщност те се „забиват“ на повърхността на частиците от въглеродния блок. Това явление се нарича адсорбция.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment