Как да се подготвим за интервю за работа?

Актуално — By on 14.07.2016 23:36

Поздравления! Вашето CV и мотивационно писмо са впечатлили бъдещия ви работодател и сте поканени на интервю за работа. Това обаче все още не значи, че ще бъдете наети на мечтаната позиция. Сега следва най-съществената и важна част, а именно подготовката за самото събеседване.

Първата ви задача е да проучите фирмата, защото подобни въпроси често се задават. Това ще демонстрира вашите познания, както и интерес да получите работата. Все пак конкуренцията най-вероятно ще е голяма и вие трябва да положите големи старания, ако искате да впечатлите работодателя си. Могат да ви бъдат зададени въпроси и като това, какво заплащане очаквате или пък защо сте избрали да кандидатствате точно в тази фирма. Те са един ви стандартни, но има и такива въпроси, които не се задават на всяко интервю за работа.

Така например любим въпрос на инж. Димитър Белелиев е „Моят любим въпрос е: Кой от бившите си работодатели (преподаватели) бихте посочили за препоръка и каква би била тя?”. Ако смятате, че това е съвсем стандартен въпрос, тогава много грешите. Той има така да се каже скрит смисъл, тъй като с него лесно може да се разбере дали можете не само правилно да оцените себе си и постигнатите резултати, но също така да дадете адекватна и правилна оценка за работодателя ви. Добрата препоръка означава, че трябва да има съвпадение на гледните точки, тоест между самата външна оценка и вашата лична самооценка. Имено подобни кадри се търсят на пазара, тъй като те са ценни за работодателя си, тъй като имат умението да анализират ситуацията, самокритика и самоконтрол. Това са все базови качества, които според инж. Димитър Белелиев са изключително важни и именно затова той задава подобен въпрос на всеки свой кандидат за работа.

Преди да се явите на събеседване, вие ще трябва да се подготвите именно за подобни неочаквани въпроси, тъй като днес работодателите вече не действат само по шаблон така да се каже, а задават и подобни неочаквани въпроси, за да могат да разберат повече за потенциалните кандидати за обявената свободна позиция.

Нашият съвет е да сте креативни в отговорите и да се постараете да излезете извън стереотипите и клишетата за стандартните отговори, които се очаква да кажете. Все пак целта ви е да се отличите в тълпата и да изберат само вас, а не само да отчетете присъствие и да обикаляте безуспешно интервюта за работа. А вие какво смятате за разсъжденията на инж. Димитър Белелиев и има ли смисъл според вас да се задава подобен въпрос на интервю за работа?

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment