Как да разберем, че е време да сменим матрака?

Обзавеждане — By on 19.12.2020 20:08

Всички ние прекарваме една трета от съществуването си на този свят в сън. Някои се опитват максимално да съкратят този период, но, всъщност, добрият и здрав сън е наша жизнена необходимост. Когато спим, тялото ни се възстановява и произвежда важни хормони, мозъкът си почива, анализира и подрежда спомените, натрупани през деня. Ако не се наспиваме добре, здравето ни е застрашено. И тук не става въпрос единствено и само за леки симптоми като повишена нервност, лоша концентрация и трудно фокусиране върху работата и задълженията ни, но и много по-сериозни заболявания от рода на атеросклероза, болест на Алцхаймер и други.

От друга страна, дори понякога човек да спазва всички изисквания за осигуряване на здрав сън, например лягане и ставане по едно и също време, поддържане оптимална температура и свеж въздух, липса на светлина, нещата отново не се получават и сънят не е така качествен както би ни се искало. В този случай проблемът може да е в неправилния избор на матрак.

Многобройни са проучванията, които са установили, че покупката на точния матрак оказва драстично влияние върху качеството на съня, като намалява болките в гърба и дори е в състояние да понижи нивото на стрес.

Как да разберем кога е време да подменим стария си матрак

Възрастта на матрака играе голяма роля. Повечето експерти са категорични, че ако спите на един и същ матрак над 8 години, вече е време да го смените. Това правило обаче не важи с еднаква сила за всички матраци – например безпружинните модели от изкуствени материали следва да се сменят по-често. Точно обратното стоят нещата пък с тези матраци, чиято конструкция използва независими пружини – това увеличава срока на тяхната експлоатация.

Общото правило за преценка дали е вече време да си купим нов матрак си остава обаче едно  – просто наблюдавайте качеството на съня си.

Ако се въртите неспокойно цяла нощ в безнадеждни опити да намерите удобна поза, а сутрин често се събуждате уморени и със схванати мускули, проблемът най-вероятно е във вашия матрак. Например, можетой е да не е достатъчно твърд, достатъчно мек или пък да не ви осигурява подходяща опора за гърба. Добрата новина е, че всичко това има едно лесно решение – просто си купете нов.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment