Как да изберем флейта: 5 съвета от професионалист

Актуално — By on 30.08.2022 6:12

 

В статията ще ви кажем на какво да обърнете внимание на бъдещия музикант.

Видове флейта:

  • според начина на задържане: напречно и надлъжно;
  • според материала на производство: метал, дърво, пластмаса, смесени;
  • по вид на пръстите: барок, немски;
  • по тоналност: сопранино, сопрано, алт, тенор, бас.

1. Надлъжно или напречно

Надлъжна (блок флейта) има 7 отвора за затягане на ноти и мундщук за издухване на въздух. Октавният клапан на гърба ви позволява да свирите различни октави.

Напречната флейта е оркестров инструмент с клапанен механизъм и вложка за повишаване на налягането на въздуха в свирката. Тялото се състои от мундщук, тяло и изходно коляно. Напречните флейти се изработват на базата на сребро, злато, никел, платина.

2. Пръстова система

Немските и бароковите пръсти се различават една от друга по големината на третия и четвъртия отвор (номерацията е от долната страна). Редуването и подреждането на пръстите по време на изпълнението на частта зависи от това.

Немските пръсти са по-лесни за научаване и дори начинаещ може да се справи. Чрез последователно отваряне на дупките можете да получите всички ноти на гамата. При бароковата система на първия етап ще възникнат трудности при извличането на хроматичните серии. Въпреки това, такива инструменти произвеждат ясен звук от полутонове в рамките на две октави.

3. Тоналност

Флейтите се различават по тоналност на звука: от висок – сопранино, до нисък – бас. Колкото по-ниски са възпроизвежданите звуци, толкова по-дълго е тялото.

4. Дърво или пластмаса

Дървените флейти имат просторен звук, но изискват специални грижи. Дървото може да се напука от внезапни промени в температурата или влажността. Следователно инструментът трябва да се съхранява далеч от нагреватели, пряка слънчева светлина и течения.

Пластмасата е по-устойчива на механични повреди. В допълнение, цената на такива флейти е по-ниска в сравнение с естественото дърво.

5. Производител

Когато избирате, обърнете внимание на флейти от известни марки. Качеството на изработка ще бъде оценено както от начинаещи, така и от професионалисти.

Източник: prosound.bg

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment