Как да изберем саксофон?

Без категория — By on 26.08.2019 7:28

saksofonНяколко думи за историята на саксофона

Първият саксофон е създаден през 1841 г., но официално началото на триумфалното му шествие започва четири години по-късно, когато неговият създател, белгийския музикант Адолф Сакс получава патент за изобретението си. Саксофон днес е от най-популярните инструменти в света особено в джаза и блуса.

Изборът на най-добър саксофон

Какво е най-добър саксофон? На този въпрос няма ясен отговор. С една дума, всички фактори, които са необходими на саксофона за да свири идеално не са мистерия. По този начин всичко се свежда до сравняване на основните характеристики на саксофона и избора на най-важните от тях. Основният критерий за избор е музиканта. Той трябва да чувства връзка с ивструмента за да придава не свиренето му пресонално излъчване.

Типове саксофони

Започнете с определяне вида на инструмента.

Сопрано саксофона не се препоръчва за начинаещи. Въпреки, че е по-малък по размер и тегло, свиренето на този тип саксофон изисква наличието на умения за специален метод на свирене и точната позиция на устните.

Много начинаещи започват с  алт саксофон поради относително малкия му размер и по-ниската му цена в сравнение с другите видове. Начинаещият саксофонист трябва да обърне внимание обаче на разликите в звука на този вид и саксофона тенор. Усещането на звука ще го накара да направи правилния избор. Ако още не е уверен то тогава е по-добре да избере алт саксофона.

Баритон саксофон има силен и дълбок звук и е идеален за средните и по-ниски регистри. По-горните и високите регистри звучат приглушено.

Ако музикантът вече има известен опит, тогава изборът е прост – всичко се свежда до слушане на различни производители. Въпреки това, при липсата на практически умения трябва да прочетете повече за основните разлики между различните марки. Може да е необходимо да се консултирате и с учителя ви.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment