Какво трябва да направим ако изгубим ключовете от колата си?

Актуално — By on 24.01.2022 11:16

Автомобилът е една от най-ценните придобивки за съвременния човек. И не само защото с негова помощ можем да се придвижим бързо и комфортно до желаната дестинация, а защото за придобиването му е похарчена една сериозна сума пари. Когато купуваме кола, заедно с нея получаваме и комплект ключове, дори два комплекта, ако купуваме от оторизиран дилър.

Колите втора ръка обаче често се предоставят с един комплект ключове. Загубата им би могла да доведе до сериозен стрес, поради пълната невъзможност автомобилът да бъде отключен и приведен в движение. Не бива да подценяваме и възможността ключовете да са умишлено присвоени с цел кражба на превозното средство. Това налага бърза реакция от страна на потърпевшия, но каква точно? Нека разберем:

Изгубени автоключове – алгоритъм на действие

Всеки може да изгуби ключовете на колата си – подобни грешки са заложени в човешката природа. В такива моменти не е продуктивно да се порицаваме и обвиняваме. Важно е какви стъпки ще предприемем за решаване на проблема. На първо място: паниката е напълно излишна. Не рядко принадлежностите за отключване се намират на някое от местата, които сме посетили последно – магазини, учреждения, заведения, в дома на приятел, на когото сме гостувалии т.н.

Ако имате резервни ключове у дома, причини за паника няма. В зависимост от разстоянието, на което се намирате от жилището си, възможността скоро да стартирате автомобила и да продължите пътуването си, би могла да бъде голяма. Ако обаче се намирате на стотици километри от дома, ситуацията ще се окаже доста по-сложна. Ето какво трябва да направите:

Позвънете на местата, които сте посещавали последно. В този момент телефон с интернет връзка ще ви бъде от полза, защото ще ви осигури номерата на съответните обекти. И по-важното – възможността да използвате интернет, ви позволява да се сдобиете с телефона на фирма, предлагаща автоключарски услуги. Една от утвърдените ключарски компании у нас – Цайс 51 – има свои денонощно работещи подразделения на цялата територия на столицата и в няколко от големите градове на страната.

Не се опитвайте да действате сами – потърсете услугите на професионалист!

Ако карате малко по-съвременен модел автомобил, то вероятно ключът за колата ви е с чип. В този случай възможностите ви за действие са ограничени. Дори да успеете да отворите вратите, включително със сила, не бихте могли да стартирате двигателя. Единствен вариант за действие е обаждането до специализиран ключарски сервиз.

Какви са възможните процедури в този контекст? Първо: чиповите автоключове имат индивидуален номер. Когато се обадите на автоключар, е добре да можете да му предоставите номера на чипа. Така, пристигайки на място, специалистът ще носи в себе си оригинален дубликат на вашия ключ, който ще ви бъде продаден.

В случай че не знаете наизуст номера на ключа, то данните за модела и марката на автомобила ще бъдат достатъчни. Специалистите разполагат с надеждни софтуерни инструменти, посредством които, могат да отворят автомобила ви, да стартират двигателя и по-важното – да ви предоставят ключ, синхронизиран със заключващата система на возилото.

Подобна ситуация със сигурност ще ви стресира и изнерви, но тя ще ви даде също полезен урок. Ще разберете колко е важно да бъдете благоразумни и да се възползвате от услугите на добра ключарска фирма. Цайс 51 може да ви изработи резервен комплект ключове със или без имобилайзер по всяко време и на разумна цена.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment