Какво представляват последното поколение контактни лещи?

Здраве — By on 15.12.2022 12:41

От появата им до днес, контактните лещи търпят непрекъснати подобрения. Днес можем спокойно да кажем, че последното поколение средства за контактна корекция са по-удобни, по-надеждни и по-безопасни от своите предшественици. А при следващите разработки със сигурност ще бъдат елиминирани и малкото останали недостатъци на тези продукти.

Какво представляват най-новото поколение контактни лещи?

Производителите на контактни лещи са по правило големи компании със собствена изследователско-производствена база. Те сами разработват технологии и въвеждат нови материали в производство. Съвременната контактна оптика е технологична, удобна, функционална и безопасна.

Кои модели лещи могат да се класифицират като технологични и модерни? Това са лещите, които осигуряват високо качество на зрението, дори ако пациентът има много тежка форма на рефрактивна аномалия. Преди няколко десетилетия изборът на оптика беше доста труден при тежка миопия и хиперметропия, астигматизъм и пресбиопия. Днес за коригиране на тези зрителни патологии се използват асферични, торични и мултифокални лещи.

Друго изискване, което могат да поставят производителите на контактна оптика, е удобството при носене. Офталмологичните продукти не трябва да причиняват дискомфорт и странични ефекти. Съвременните лещи дори не изискват период на адаптация. Те са ултра тънки, еластични и с много гладка повърхност, поради което не се усещат върху очните ябълки. С други думи, те са подходящи за хора с алергии, синдром на сухо око и свръхчувствителност на роговицата, тоест за почти всички хора.

Какво представлява технологичната леща?

Съвременните технологични лещи са безопасни. Те имат оптимални показатели за влагосъдържание и газпропускливост и много модели могат да се носят в гъвкав, разширен или непрекъснат режим. Това означава, че лещите могат да се носят и през нощта, без да навредят на здравето на очите.

Много от съвременните лещи имат специални филтри, които блокират ултравиолетовите лъчи, осигурявайки 95-99% UV защита за зрителния орган. Също така съвременната контактна оптика има инверсионен индикатор, който опростява процеса на използване. Всеки нов модел може да има други функционални характеристики и предимства.

Така например, днес се произвеждат офталмологични продукти, които са устойчиви на протеинови или липидни отлагания. Някои производители се фокусират върху дизайна или начина, по който лещите са стабилизирани върху очите. Основното нещо, което купувачът трябва да направи, е да се подложи на преглед при офталмолог, преди да купи оптика, и след това да я закупи от специализиран магазин.

Кои са най-добрите съвременни продукти?

Лидери на пазара на продукти за контактна корекция са американските компании Alcon и Bausch&Lomb. Те произвеждат най-новото поколение силикон-хидрогелни лещи, които също се наричат ​​”дишащи”. При тях роговицата не страда от недостиг на кислород. Примери за такива лещи са:

  • PureVision 2 HD – “high definition” контактна оптика. Дизайнът им е асферичен. Осигуряват най-ясна визия без отблясъци и загуба на контраст поради лошо осветление;
  • Alcon Air Optix plus HydraGlyde е контактна оптика, която се подлага на плазмена обработка по време на производствения процес. Тези лещи са изключително гладки и следователно устойчиви на отлагания и невероятно удобни. Освен това Air Optix plus HydraGlyde имат вградена хидратираща матрица, която предотвратява изпаряването на течността. Лещите остават чисти и свежи дори след продължителна употреба.

Още по-удобни и безопасни са лещите, направени от иновативен материал с воден градиент. Те се произвеждат само от Alcon. В тях овлажняващите компоненти се разпределят от центъра към периферията. На повърхността на лещата съдържанието на влага може да бъде от 80 до 100%. В същото време тези лещи перфектно пропускат кислород – над 156 Dk / t.

Към днешна дата това са едни от най-модерните и технологични модели контактна оптика. Alcon произвежда Dailies Total 1 за пациенти с миопия и хиперметропия, както и Dailies Total 1 Multifocal, мултифокални лещи с множество оптични центрове. Те са предназначени да коригират пресбиопията. И двата модела са еднодневни.

Източник: https://lensin.bg/

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment