Каква е разликата между брадавици и папиломи?

Здраве — By on 08.09.2020 9:31

Как изглеждат брадавиците и папиломите?

 

Брадавици

Брадавицата е доброкачествено образувание с размери от 1 mm до 10-12 mm. Има грапава повърхност и ясни граници. Брадавиците обикновено са с телесен цвят, а понякога са в светло сив или кафяв.

Брадавиците са вирусни образувания, като причината за появата им е човешкият папиломен вирус (HPV). Най-често брадавици се откриват на места, които са изложени на механичен стрес: ходила, лакти, длани, шия, скалп и други. Тези новообразувания могат да бъдат грубо разделени на 3 групи:

- Обикновени. Те се наричат обикновено „кокоши тръни“ и изпъкват над повърхността на кожата. Могат да растат навсякъде по тялото. Съставят 70% от общия брой брадавици.

- Плоски брадавици. Появяват се на ходилата, най-често се наблюдава през юношеството. Те съставляват 25-30% от случаите. Представляват плоски образувания в цвета на околната кожа или в кафяв цвят и се появят най-често са по лицето и опакото на ръцете. Бързо се разпространяват.

- Кондиломи. Те леко изпъкват над повърхността на кожата и могат да растат на всяка част на тялото. Най-малката група е 4-5% от общия брой. Това са брадавици, които се срещат по лигавици и полу-лигавици. Те представляват венерически брадавици, които се срещат по половите органи и устата. Те могат да се причиняват от типове HPV, които са с висок риск – това са типовете 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58, 59, 66 и т.н. те могат да доведат до рак на шийката на матката при жените. Тяхното ранно диагностициране, лечение и профилактика са от изключително важно. Всички хора са податливи на брадавици, независимо от възрастта и социалния статус.

 

Вижте как да се справите с този неприятен проблем с помощта на Papizol и прочетете мнения за продукта.

 

 

Папиломи

Папиломът също е доброкачествено образувание. Обикновено това са малки (от 0,1 mm до 9 mm) меки израстъци с телесен или кафеникав цвят. Най-често те са закръглени.

С развитието на заболяването броят на тези образувания върху кожата се увеличава. Те обикновено засягат подмишниците, гърба, шията и лицето. Папиломите се развиват по-бързо при хора със слаб имунитет.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment