Изборът на качествени килими − едно предизвикателство

Обзавеждане — By on 30.07.2013 12:12

Подборът на качествени килими за настоящ или нов дом е предизвикателство, поради голямото разнообразие и възможности за избор, което са на разположение днес.
Вие искате най-доброто за парите, които сте отделили, така че как да изберете кои килими ще бъдат най-подходящи за вашия дом и начин на живот?

● Ниво на трафик − интензивен или не?

Ключът към издръжливостта на килима идва от избора на подходящият стил и влакна, съветва Институтът за килими и мокети.
Купувачите могат да избират килими от Carpethouse-bg.com, подходящи за конкретните стаи, въз основа на това дали стаята е официално или ежедневно помещение, и какъв трафик има там. Това ще ви подскаже дали искате по-гладък или по-мъхест килим.

Килимите са направени от различни видове нишки, които имат предимства и недостатъци. Сноп от няколко нишки образува туфа. Колкото по-дебела е една туфа, толкова по-здрав е килимът и осигурява по-голяма „възглавница” под краката. По-плътните видове ще са по-скъпи, тъй като имат повече влакна на квадратен метър, за да се създаде тази плътност на продукта.
● Видове.

На пазара се предлагат няколко вида, които са с различна плътност. Тя се определя от гъстотата на нишките една до друга. Ако килимът има по-голяма плътност, то той ще изглежда по-качествен и обратно.

Текстурирани − при които влакната са нарязани с различни дължини. Те са подходящи за места с висок трафик. Тук са: килими с фриз (релефна лента или фигура), берберски, плътни.
Модерните са с рязана нишка могат да бъдат поставени във всяка стая. Начинът по който се срязват влакната дава възможност за създаване на различни ефектни модели, подходящи при декориране на съвременни, традиционни или екстравагантни жилища.

„Saxony” или плюшени килими. Те са идеални за официално помещение и трапезария.

● Качество на влакната.

Следващо по ред и от ключово значение при избора е качеството на влакното. То може да бъде подобрено чрез усукването на влакната, както и плътността на снопчета.
От състава на влакната, от които са изработени килимите, зависи техния външен вид, колко са здрави и меки, каква е устойчивостта на замърсяване и образуване на петна, и разбира се − цената.

Килими, изработени от синтетични влакна, са най-разпространени − съставляват над 90% от произведените днес, по данни на Световната aсоциация за подови покрития. Синтетичните влакна са по-евтини от естествените материали, по-лесно се поддържат и запазват чисти. Найлонът е лидер по устойчивост и добър външен вид. Килими, изработени от найлон избледняват бавно, устойчиви са на петна и дават възможност за изработка на най-различни ярки и многообразни краски, защото материалът лесно се поддава на оцветяване. Други синтетични материали за направа на килими от Carpethouse-bg.com са олефин, полипропилен и полиестер.

Най-скъп материал е вълната. Килимите, изработени от вълна са меки, с високо на плътност. Световната aсоциация за подови покрития посочва, че вълната се почиства добре, но не може да се справи с износването и влагата, както синтетиката.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment