Защо кредитната свръхзадлъжнялост е основният риск

Без категория — By on 31.01.2022 9:28

kreditna-zadlyjniavoostВъпросът е много уместен. Да, свръхзадлъжнялостта е една от основните причини за личния фалит и  трябва да се третира сериозно. Трябва също да разберем какво представлява и кога се появява, кои са обстоятелствата, които увеличават най-много риска от свръхзадлъжнялост. Бързите заеми до заплата  може да изглеждат скъпи, но имат качество, което им „помага“ да не допринасят за появата на свръхзадълженост: максималната стойност обикновено не надвишава средната заплата в икономиката, колкото и платежоспособни да изглеждаме към момента на кандидатстване.

Има няколко причини, поради които заемните стойности са ниски. От една страна, заемодателят, който предлага  краткосрочни небанкови заеми опитайте се да ограничите собствения си риск. За кредитиращата компания  заетите пари също  имат немаловажна цена. Ето защо тя е пряко заинтересована да ограничи предоставените суми и да се увери, че отпуска заеми на клиенти, които могат и искат да изплатят заема.

От друга страна, когато сме клиент, лекотата и гъвкавостта, с които имаме достъп до  бърз заем до заплата,  може да бъде трудно изкушение за овладяване, което при определени обстоятелства да доведе до безотговорно потребителско поведение. Тоест да заемем възможно най -голямата сума, дори и да не се нуждаем от всички пари, или да „запълним“ необходимостта от финансиране от всички достъпни източници: банка, IFN, приятели и т.н. и по този начин да не можем да управляваме и да върне цялата сума на заем, независимо от източника на парите .

Накратко, свръхзадлъжнялостта възниква, когато за дълъг период от време задълженията за месечни плащания далеч надвишават приходите, които постигаме.

Очевидно има решения за излизане от омагьосания кръг на свръхзадлъжнялостта, но превенцията е майка на финансовото здраве и не би било лошо да си спомним онази стара поговорка, която казва да се простираме, докато одеялото ни напусне.

Връщайки се към краткосрочните заеми , ниските максимални стойности ни помагат да ги включим сравнително лесно в месечния бюджет и да ги използваме с повишено внимание, когато имаме нужда от тях. И за да не изглежда, че не говорим ясно за рисковете, свързани с  кредит до заплата, за да заключим, че може би най-важният риск, когато обмисляме достъп до  бърз заем,  без да сме убедени, че имаме начин да го върнем, засяга  кредитната история , а не непременно свръхзадлъжнялостта.

Когато знаем, че всяко днешно решение може да повлияе на бъдещето ни, ние винаги ще внимаваме да не затваряме или ограничаваме собствените си възможности за финансиране през следващите години, когато несъмнено ще се изправим пред нови нужди и възможности.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment