Помощ при избора, монтажа и експлоатацията на дограмата за дома

Ремонти — By on 27.03.2016 19:43

Често избирайки дадения тип профили за дома не сме наясно с техните характеристики, а непознаването на материите, свойствата и качествата им може да доведе до редица проблеми в бъдещата им експлоатация. Друг не по-малко важен момент е техния монтаж. Неправилно монтираните профили са предпоставка за пораждането на всички последвали главоболия, а това със сигурност ще скъси много живота им.

Една от най-допусканите грешки е неправилното подлагане в долната част на дограмата. Ако тя не е поставена върху специални поставки или подложки, прозорецът, който има собствено тегло, с течение на времето, сляга и това изменя правилната форма му форма, което затруднява и спъва отварянето му (прочетете повече на http://cik2009.bg/)
Друг проблем, който изниква е недоброто уплътнение. В този вид грешка, прозорецът ще работи експлоатационно, но без да има херметичност между него и стената.

Много често срещана практика в България е една фирма по монтаж на дограма да се занимава с всичко. В другите страни има специалисти по всеки вид дейност. Едни монтират дограмата, други поставят стъклопакетите, трети извършват изолацията и т.н. Това до голяма степен е по-добрия вариант, защото човек не може да е специалист във всичко. А по този начин гаранцията за дългогодишно обслужване и качество на изпълнението ще е по-голяма.

Друг проблем, с който се сблъсква крайния клиент при експлоатацията на профилите са конденза и мухъла, появяващи се по прозорците през зимата.

Ако изолацията не е направена добре се стига до усложнения. При стария вид дървена дограма няма херметизация и чрез промъкването на вятъра има естествена вентилация. Когато, обаче заменим старата с нова ПВЦ дограма, парите, които се отделят от дейностите в къщата като дишане, готвене, гледане, пране, къпане и други, остават вътре в къщата. По този начин се превишава концентрацията от влага и се полепва по слабите места. Този тип проблеми са най-често срещани в панелните блокове. Проявата на конденз и мухъл над и около прозорците, се дължи на липсата на топлинни качества на панела от бетон. Поставянето на дограмата е само част от енергоспестяващия вид мерки и трябва да става в пакет и да е съпроводено с монтиране на външна топлоизолация по стените. Санирането на жилищни сгради е добър и комплексен метод, не само при нуждата от подмяна на дограмата, но и за изолиране на общите пространства като стълби и мазета, изолация на покрив, подмяна на отоплителна инсталация и др. Комплексното саниране е необходимо, защото ако вие сте направили изолация на вашия дом, а съседите под вас или над вас не са, отново има топлинни загуби и ефективността от вашите мерки няма да е 100% – ова.

Друг момент са ползите от вентилационните системи. Този вид допълнителни системи могат да се поръчат на сравнително достъпни цени, а ползите от тях са огромни. Най-новите методи за вграждането на този вид вентилации се извършва над самия стъклопакет. През клапите им еднакво се редуват струите топъл и студен въздух, което позволява и допринася за една умерена стайна температурна среда.

Поради факта, че най-големите загуби на топлина са през прозорците, изниква въпроса за стъклопакета и стъклата. При стъклата има много варианти за енергоспестяващи или акустични.

Решенията за цялостния прозорец трябва да е комплексно. Трябва в избора му да се обърне еднакво внимание, както на избора на профил, така и на стъклопакета. Не е за подценяване крайната завършителна изолационната система състояща се от подпрозоречната дъска, служеща за правилно отводняване.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment