Далекогледство

Здраве — By on 16.03.2018 8:50

Далекогледството е състояние на очите, при което по-отдалечените предмети се виждат много по-ясно от тези, които се намират по-близо до наблюдаващия. Тези близки премети се виждат доста размазано и неясно. Според науката, децата се раждат с далекогледството. То се предава генетично и би могло да бъде коригирано с подходящи очила или контактни лещи.

Пациентите, които страдат от далекогледство често се затрудняват при работата си на компютър или при четене. Това е изключително неприятно и се отразява на качеството на работа и живот на тези хора. Причината за некачествения образ на близкостоящите обекти е пречупването на светлинния лъч зад ретината. Тази аномалия може да бъде предизвикана от скъсяването на очната ябълка, по-малката изпъкналост на роговицата, плоска леща или напреднала възраст.

Често се случва страдащите от далекогледство да успеят да компенсират необходимостта от очила като напрягат очите си. Това може да предизвика натрапчиво главоболие, когато се налага продължително да се работи с близки обекти.

Далекогледството, познато и с наименованието хиперметропия, има своите характерни симптоми. Хората, страдащи от далекогледство споделят, че виждат доста неясно близките обекти, налага се да изкривяват погледа си, за да изяснят образа. Често се оплакват от зачервени и преуморени очи, както и болки в тях. Налице е общ дискомфорт в областта на очите и силна болка, когато се налага да се чете, пише, да се работи с компютър.

Далекогледството обикновено се констатира още в ранна училищна възраст. Те се затрудняват при подготовка на уроците, затова предпочитат заниманията навън. Ако забележите, че детето ви често примигва, често му се появяват ечемици по клепачите, оплаква се от главоболие или замъглено зрение и сълзене на очите, веднага потърсете консултация с офталмолог.

След обстоен преглед, офталмологът ще предпише коригиращи очила. По правило далекогледството се коригира с очила. В случай, че е открито при дете и не надвишава 2 диоптъра, корекция не се налага.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment