Грижи за вертикалните щори

Услуги — By on 24.05.2019 20:55


Съвременните висококачествени вертикални щори (както и хоризонтални) винаги имат специално покритие, което предотвратява задържането на прах, мръсотия и мазнини по повърхността на ламелите. Те обаче се нуждаят от периодична поддръжка, а когато са силно замърсени, те трябва да се измият добре.

Правилата за грижа за вертикалните пластмасови и метални изделия, по принцип, не се различават от грижите за хоризонталния тип, изработени от тези материали – те също трябва да бъдат периодично почиствани с влажна гъба, а в случай на повече мръсотия да се измиват в разтвор от подходящ препарат. Могат да се използват различни препарати, които не съдържат разтворител. Има много съвети в интернет, където опитни домакини уверяват, че най-добрият препарат за миенето им е този за миене на съдове.

За да се измият напълно, вертикалните щори трябва да бъдат отстранени от прозорците и потопени в разтвора на препарата. За известно време замърсяването със средна сложност ще изчезне без силно механично въздействие, а в случай на дълбоко замърсяване на ламелите, те могат да бъдат внимателно почистени с четка – без силен натиск, за да не се оставят вдлъбнатини на повърхността.

Прахосмукачката с мека четка е идеална за редовно събиране на прах от ламелите. Често тя е оборудвана със специална четка за почистване на вертикалните щори, което позволява да се справите със задачата за кратко време.

Грижата за щори от пластмаса има няколко нюанса. Можете да ги измиете с вода с температура не по-висока от 40 градуса, като избягвате силно механично въздействие, за да избегнете деформацията им. Металните компоненти трябва да бъдат защитени от вода, за да се предпазят от корозия.

Най-трудни са грижите за вертикалните щори от тъкан. Те също имат противопрахово покритие, но това не означава, че ламелите са напълно защитени от прах (и мазнини, ако украсяват кухненския прозорец). Най-лесният начин да почистите платните изделия е да използвате услугите на химическо чистене. Разбира се, тази опция не е най-икономичната, но химическото чистене може да върне платнените вертикални щори до идеална чистота и да запази първоначалния им вид.

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment