Важни правила за съхранение на меда

Без категория — By on 22.04.2022 15:40

 

21313

Препоръчва се медът да се съхранява в стъклени, керамични, пластмасови или емайлирани запечатани съдове, както и в съдове от хранителен алуминий, ламарина, неръждаема стомана, в сухи и чисти помещения. Не съхранявайте мед до продукти със силна миризма. Оптималната влажност в помещението, където се съхранява медът, трябва да бъде приблизително 60% и в никакъв случай не надвишава 80%.

 

Не съхранявайте мед в медни и поцинковани съдове или в съдове от черно желязо. Не трябва да се съхранява до кисело зеле, кисели краставички, херинга и други пикантни храни. Преди пчеларите изливали мед в дървени съдове от липа, бук, кедър, чинар или бреза. Забелязано е обаче, че при контакт с дъбово дърво медът почернява, а трепетликата придобива горчив вкус. Иглолистните дървета придават на меда неприятна миризма.

 

У дома е препоръчително медът да се съхранява в хладилник. Може да се съхранява при отрицателна температура (до -20 ° C), лечебните свойства на меда не се губят. Най-добре е медът да се съхранява при температури между +5 и -10 ° C. Невъзможно е медът да се държи дълго време на светлина. Медът, стоял няколко дни на прозореца, губи своите лечебни свойства. Естественият пчелен мед може да продължи много години и няма срок на годност. Медът може да вкисне, ако се изпомпва в незряло състояние или се съхранява в свободно затворен съд в стая с висока влажност и подходяща температура. Мухълът никога не се развива в естествен мед.

 

Диетичните и лечебните свойства на меда от кристализацията изобщо не се променят. При продължително съхранение на мед над плътна маса се образува течен слой утайка. Изглежда, че помпените рамки са взети преди време с незрял (с високо съдържание на вода) мед. Това може да се случи и при продължително съхранение на зрял мед при температура 25-28 ° C. Появата на утайка обаче не променя лечебните свойства на продукта. За да се разтвори кристализираният мед, той се загрява на водна баня и се следи температурата на водата да не надвишава 50 ° C.

 

Яжте мед и бъдете здрави!

Хората искат да се хранят правилно, за да се чувстват добре, да изглеждат страхотно и да водят пълноценен живот, наслаждавайки се на всичките му предимства. Следователно, въпреки големия брой реклами, статии и телевизионни предавания, разказващи за някои „чудотворни“ постижения на съвременната фармацевтична индустрия (което в същото време е много, много печеливш глобален бизнес), почти никой днес не се съмнява в ползите от природните храна, има ясна тенденция за връщане към консумацията от човека на естествени продукти. Един от тези продукти, без съмнение, е медът. Не бъдете роби на медицината. Пиенето на мед всеки ден е малка, но значителна стъпка към избавянето от наркоманията. Яжте мед с лъжици и бъдете здрави!

 

Източник: e-broshura.com/sopharmacy-broshura

https://e-broshura.com/sopharmacy-broshura/

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment